Fluitschool
Zwolle

Marjolein
Visser

Over het onderhoud van de dwarsfluit:

De fluit is een teer instrument en moet daarom voorzichtig behandeld worden. De drie verschillende onderdelen van de fluit moeten voorzichtig en elkaar gezet worden. Raak hierbij de kleppen niet aan. Schuif de onderdelen al draaiend in elkaar.

Soms gaat je fluit moeilijk in- of uit elkaar. Maak de uiteinden heel goed schoon met je poetsdoek. Gaat het nog steeds moeilijk, vraag mij dan op les of ik er wat op wil smeren. (niet op eigen houtje met vaseline of iets dergelijks aan de gang gaan.)

Door het spelen komt er condens in de fluit. Als je dit condens laat zitten kan het vocht in de polsters trekken. De polsters zijn de stukjes vilt onder de kleppen. Vocht in de polsters kan er voor zorgen dat de kleppen niet goed meer sluiten. Voorkom dit en maak na het spelen de fluit schoon. Wikkel een zakdoek om de schoonmaakstok en haal dit door kopstuk, middenstuk en voetstuk. Zorg hierbij dat de bovenkant van de stok met de zakdoek bedekt is. Dit schoonmaken doe je één keer per dag als je klaar bent met spelen. (als je langere tijd achter elkaar speelt zal je merken dat je je fluit tijdens het spelen een keer extra zal moeten schoonmaken)
Maak minstens één keer per week de buitenkant van je fluit schoon met een zilverdoek. Doe dit op een vaste dag, bijvoorbeeld de dag voordat je naar fluitles gaat. Gebruik hierbij geen zilverpoets. Wrijf voorzichtig eerst de buis zelf schoon. Begin daarna heel voorzichtig met de kleppen. Nooit met je poetsdoek tussen de kleppen in poetsen. Als het er erg vies wordt kun je met een wattenstaafje heel voorzichtig tussen de kleppen in poetsen.

Als de kleppen plakkende of tikkende geluiden maken moet je een sigarettenvloeitje onder de klep leggen, de klep niet te hard indrukken en dan het vloeitje wegtrekken. Herhaal dit een paar keer.

Berg de fluit altijd op in de daarvoor bestemde koffer. Stop nooit de schoonmaakdoek of de poetsdoek bij de koffer in. Bij het sluiten van de koffer drukken de doeken dan op de kleppen en dat is slecht.
Ben je in het bezit van een zgn. fluitstandaard dan mag je je fluit daar rustig op neerzetten zolang je aan het oefenen bent. Maar als je voor die dag genoeg hebt gespeeld berg hem dan weer op in de koffer, want als de fluit de hele tijd uit zijn doos is krijg je sneller last van een vieze zwarte aanslag.

Vervoer de fluit altijd op je rug, in een goede tas of fluitkoffer met riem eraan. Nooit je fluit op je bagagedrager vastbinden of in je fietstas vervoeren. Dat hobbelt teveel waardoor de schroefjes bij de kleppen kunnen lostrillen.

Eens in de twee jaar moet je je fluit laten nakijken bij de reparateur (bijvoorbeeld in de zomervakantie). De reparateur stelt alle schroefjes en veertjes weer bij. Als je fluit erg vies is kun je hem een zilverbadje laten geven. De reparateur haalt alle kleppen van je fluit en dompelt de buis in een badje van zilver. De kleppen worden er na die tijd weer opgezet en je fluit is weer als nieuw! Dit laatste is wel wat duurder dus je kunt het best zelf heel goed voor je fluit zorgen dan is zo'n zilverbadje maar eens in de 8 jaar nodig.
Veel poetsplezier!

Copyright 2017 MC de Vries